Marika Boström – Ari Hinttu – tanssia, talkoita ja seuran hallintoa vuodesta 2004
Marika ja Ari ovat Karhusten ohella vuosia Rollingin salilla sekä tanssiparketeilla tuttu näky. ”Tammikuussa 2004 luimme ilmoituksen Vaasan Ikkunasta todetaksemme, että aikuisten kilpatanssin alkeis-kurssi on juuri sinä ainoana arki-iltana, joka sopi meille. Näin lähdimme mukaan uuteen harrastukseen.” Arin tytär Mathilda oli aiemmin liittynyt lasten kilpatanssiryhmän alkeisiin. Mathilda ohjasi myöhemmin viitisen vuotta Rollingin Tanssikuplia, jossa oli parhaimmillaan kahteen ryhmään jaettuna yli 30 lapsitanssijaa.
Arin ja Marikan kilpatanssiura käynnistyi jokseenkin vauhdikkaasti. ”Aloitimme tammikuussa aikuisten alkeiskurssilla, jota Vesa ja Ritva vetivät.” Arilla ei ollut aikomusta alkaa kilpailla, Marikalla taisi olla, mutta ohjaajat kannustivat osallistumaan toukokuun lopussa oleviin paikallisiin kilpailuihin. Muutaman viikon pehmittämisen jälkeen pari myöntyi tähän. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, koska kun Karhuset olisivat toukokuussa poissa Vaasasta, alkoivat he houkutella aikaistamaan parin ensimmäisiä kisoja kuukaudella. ”Niinhän siinä sitten kävi, että Kokkolassa kilpailtiin vajaan kolmen kuukauden harjoittelun jälkeen – ja siihen koukkuun jäimme.”
Vuosien saatossa myös Ari ja Marika ovat ottaneet ahkerasti yksityis-valmennusta lukuisilta eri ammattiopettajilta. He luettelevat tuttuja nimiä kuten Tapio Elomaa, Juha (Leevi) Leskinen, Markku Luttinen, Minna Tanttu, Toni Tuominen, Soile Näsänen, Mika Jauhiainen, Nitta Iliev, Luca Rossignoli, Merje Styf, Harri ja Nina Antikainen, Jens Werner, Salme Raukovaara, Matti ja Sanna-Maria Heikkilä, Santtu Otsamo, Adrienn Fitori, Disa Kortelainen ja Markku Hyvärinen. ”Lisäoppeja on imetty fysiikkaleireillä, teippauskursseilla, meikkaus- ja nuttura-kursseilla sekä improvisaatiotunneilla.”
Ari ja Marika ovat kiertäneet ahkerasti kotimaisia kisoja sekä muutaman kisan myös ulkomailla. ”Paras kilpasaavutuksemme on Ikäkausimestaruuskilpailuissa Seniori 3 -luokassa 2. sija vakio-tansseissa vuonna 2020. Olimme harjoitelleet erityisesti soolovalssia toivoen, että pääsemme finaaliin esittämään sen. Sitten se onnistui niin mahtavasti, että loputkin tanssit menivät samalla flow:lla.”
Oman kilpatanssinsa ohella Arilla ja Marikalla on ollut keskeinen rooli seuran hallinnossa ja toiminnassa ylipäätään. Ari on hallinnut seuran puheenjohtajan nuijaa kauimmiten, sillä hän toimi vuodesta 2011 kesäkuuhun 2020 seuran puheenjohtajana. Arilla on kiistämättä rautainen kokonaisnäkemys sekä kokemus seuran toiminnasta sekä erityisesti taloushallinnosta. Toki pariskunta on osallistunut aktiivisesti vuodesta toiseen kaikkeen mahdolliseen seuran toimintaan aina talkootöistä esiintymisiin. Marikan venäjän kielentaito on ollut seuran valttikortti, kun kisoihin on saatu osallistujia Pietarista ja Petroskoista. Marika on kääntänyt seuran nettisivut ja muuta materiaalia ruotsiksi ja avustushakemuksia Ari ja Marika on väsänneet yhdessä sekä suomeksi että ruotsiksi.
Seuratoiminta ei ole Arin mielestä juurikaan muuttunut vuosien aikana, joskin aktiivisia talkoolaisia on vaikeampi löytää. ”Talkootyö on seuran perusta.” Ari kannustaakin seuralaisia osallistumaan aktiivisesti seura-toimintaan. ”Seuran hyvä henki on säilynyt, vaikka jäsenmäärä on tipahtanut”, kertoo Ari positiivisena. Arikin painottaa, että Rolling on ollut aina kehityshakuinen ja avoin uusille ideoille. Seura on tiivistänyt sisäistäkin yhteistyötä seuran eri tanssilajien välillä.
Seuran puheenjohtajan nuija siirtyi Ritvalta Arille seuran 30-vuotisjuhlavuonna 2011. Loppuvuonna 2010 seura oli valittu tuhansien urheiluseurojen joukosta yhdeksi kolmesta ehdokkaasta vuoden Hyvä Seura Pohjola-palkinnon saajaksi. Seura oli juuri juhlistanut nuoriso-parinsa Jani Neulaniemen ja Henni Syväojan 10-tanssin Suomen mestaruutta. Seura nappasikin vuoden 2011 Pohjanmaan parhaan urheiluseuran tittelin edistyneestä seuratoiminnastaan. Rollingista tehtiin myös TV-ohjelma YLE TV2:n Sisu-sarjaan. Juhlavuoteen mahtui myös seuran isännöimät GP-kisat Vaasassa. Itse 30-vuotistaivalta juhlistettiin joulujuhlien yhteydessä iltamien merkeissä tanssien ja kakkua syöden.
Arin puheenjohtajakaudella seura jatkoi tanssikurssitarjontansa päivittämistä. Vuonna 2011 seuran ohjelmaan lisättiin argentiinalainen tango, rumbita, parisalsa sekä salsan teemaviikonloput. Seura järjesti yhteistyössä Ravintola Waildin ja Los Cubatas kanssa jopa pari salsa-iltaa Vaasassa 2011 ja 2013. Seuraavana vuonna seura otti ohjelmaansa zumban sekä Mathilda Hintun ohjaamat 4- ja 5-7-vuotiaille suunnatut Tanssikuplat. Kauden päättäjäisiä juhlistettiin jälleen koko seuran voimin Variskalla pidetyssä kevätnäytöksessä.
Vuosi 2013 toi mukanaan mitalijuhlia myös seuran lavatanssipuolella, kun Rollingin lavatanssipari menestyi Lavatanssien SM-cupissa. Seuran lavatanssija Ari Känsälä valittiin myös Suselin hallitukseen ja koulutusvaliokuntaan. Seuraavana vuonna Ari ja Eija Känsälä voittivat Vaasassa tanssituissa Lavatanssin SM-kilpailuissa yhden kullan ja kolme hopeaa. Kilpatanssijat puolestaan järjestivät talkoovoimin onnistuneet GP-kisat Variskalla. Kouluyhteistyötä jatkettiin ja tämän tiimoilta seura järjesti Action Power –toimintaan liittyen Rolling Rats–tanssikoulun, missä opetettiin lattaripainotteista kilpatanssia perus-koululaisille. Kouluilla vierailtiin myös Liikkuva Koulu –projektien tiimoilta. Lisäksi Åbo Akademin opettajaopiskelijoita koulutettiin tanssin ja tanssin opettamisen perusteisiin.
Rolling oli näkyvästi mukana Botniahallissa vuonna 2014 järjestetyssä koko perheen liikuntariehassa tarjoten esiintymisiä ja tanssin kokeilu-tunteja erityisesti perheen nuorimmille. Kevään aikana järjestettiin kaikkien tanssilajien yli 15-vuotiaille tanssijoille suunnattuja improvisaatio- ja ilmaisutaitotunteja, joiden teemana oli ”Musiikkia, liikettä ja kontaktia kaveriin”. Seuraavan vuoden uutuutena olivat West coast swing, soololattarit, tanssitrimmi uunituoreille äideille sekä yoga. K-pop -ryhmä oli puolestaan 5-9-luokkalaisille eri taitotasoisille lapsille ja nuorille tarkoitettu ryhmä, missä opeteltiin kattava kirjo musiikki-videoilta tuttuja koreografioita korealaisenpopin tahtiin. Myös hieman ikääntyneempiä ihmisiä tanssitettiin mm. Vaasan Vuorikodissa ystävänpäivän ja vapputanssien merkeissä. Lavatanssipuoltakin piristettiin lanseerammalla Lavis -ryhmä, lavatanssin ja jumpan välimuoto yksin tanssittavaksi. KiddieJam@ tarjosi puolestaan alle kouluikäisille lapsille kurkistuksen eri tanssilajien maailmaan. Unohtamatta Show-tanssiryhmä Bailadorasta, joka esiintyi aktiivisesti useissa tilaisuuksissa kauden aikana. Team Rolling pääsi kertomaan tanssiharrastuksestaan Tallinnassakin SSS-radion suomenkielisille kuuntelijoille.
Vuonna 2017 lanseerattiin jälleen uusi Lastentanssi-ryhmä 4-6 -vuotiaille. Lavatanssipuolella puolestaan elvytettiin vanhaa tanssi-perinnettä järjestämällä jo perinteiseksi muodostunut Vanhan Tangon lyhytkurssi sekä kesäiset lavatanssien teemapäivät. Seuraa markkinoitiin myös muilla keinoin, osallistumalla esimerkiksi Vaasan Seudun Monikkoperheet ry:n Lastenpäivän tapahtumaan. Vuoden 2017 ehdoton kohokohta oli seuran tanssijoiden osallistuminen Vaasan kaupungin itsenäisyyspäivän vastaanottoon. Rollingin edustajat, Ari ja Marika mukaanlukien, kutsuttiin tanssittamaan vieraita Vaasan kaupungin itsenäisyyspäivän vastaanotolle.
Seuraavana vuonna Rolling oli omalta osaltaan tukemassa opiskelijoiden tempausta parempien liikuntapalveluiden hyväksi, tanssittamalla vaasalaisia opiskelijoita Vaasan torilla. Seura jatkoi Action Power – toimintaan liittyvää tanssinopetusta koululaisille. Seura järjesti myös kaksi ilmaista tanssiliikuntapäivää, nk. Puuhabileet, 3-10 -vuotiaille lapsille. Seuran kassaa kerrytettiin osallistumalla talkoo-voimin Pet Shop Boys konsertin sekä Shovelrallin järjestelyihin. Lavatanssipuolella seuran parit menestyivät jälleen, kun Hannu ja Kirsi Haavisto tanssivat Suomen lavatanssicupin 100-sarjassa komeasti SM-hopealle – värin vaihtuessa seuraavana vuonna SM-pronssiin.
Vuonna 2018 seura päätti tavoitella Suomen Olympiakomitean lanseeraamaa Tähtiseura-sertifikaattia. Tähtiseura-merkki myönnettiinkin samana vuonna syyskuussa. Ensimmäinen Tähtiseura-auditointi läpäistiin komeasti keväällä 2019 sekä jälleen tänä syksynä. ”Olemme Sinetti-/Tähtiseura, mikä on osoitus laadukkaasta seura-työstä”, muistuttaa Arikin. Seuran järjestämät viimeisimmät kilpatanssin GP-kisat ajoittuvat myös vuoteen 2019. Viime vuosien tanssiuutuuksia olivat puolestaan esimerkiksi viikoittainen Kehonhuoltotunti sekä 10-12 -vuotiaille suunnattu MixDance -ryhmä, missä harjoiteltiin HipHoppia, Disco- ja Show-tansseja.
Arin viimeinen puheenjohtajakausi alkoi haastavissa merkeissä koronapandemian puhjettua viime vuonna. Covid-19 on vaikuttanut vahvasti seuran toimintaan. Mutta vaikka toiminta on ollut välillä tauolla, seura on pyrkinyt sinnikkäästi kehittämään muuta toimintaa. Viime vuonna seura otti aimo harppauksen nykyaikaan digitalisoimalla operatiivisen toiminnan hallinoinnin ja ohjauksen myClub-palvelun avulla sekä uudistamalla ja raikastamalla verkkosivunsa. Viime vuosina seura on satsannut muutoinkin paljon sosiaalisen median hyödyntämiseen seuran informaatiokanavana.
Latin SM 2006 muistot ovat syöpyneet ikuisiksi ajoiksi myös Arin ja Marikan muistoihin. ”Kisat oli iso juttu tanssiuramme alkutaipaleella, kilpailuiden eteen tehtiin mielettömästi talkootyötä”, muistelee Ari. Ari toimi kisatiedottajana. ”Sain kuulla juuri ennen tulosten julkistamista senioreiden finaalituloksista eli Vesan ja Ritvan voitosta. Heidän ilmeensä, kun he line upissa huomasivat voittaneensa, oli myös ikimuistoinen.”
Muistoja matkan varralta osioon Ari listaa myös seuran Äijät tanssiryhmän. ”Muutaman vuoden meillä oli showtanssiryhmä Äijät, eri ikäisiä, -kokoisia ja -taitoisia miestanssijoita. Anna Nyberg ja Nina Back vetivät alussa ryhmää, myöhemmin ohjaajana toimi Matti Heikkilä. Ryhmässä tanssiminen oli tosi hauskaa ja kilpatanssiin nähden vapaata. Tanssi otettiin kuitenkin tosissaan ja me olimme aika hyviä. Keikkoja oli ihan mukavasti. Kolmantena vuotena Taiteiden Yössä Äijien esiintyminen alkoi olla jo monille ”Must to see” ja Rewellin aula oli tupaten täynnä katsojia. Oli mahtava tunne esiintyä suurelle yleisölle, joka eli tunteella mukana”, kertaa Ari. Vuonna 2012 Äijät pääsivät esittelemään pikkujouluaikaan muotitanssi Gagnam-tyyliä Pohjalaisen ja Ilkan aukeamilla sekä nettisivuille.
Seura on vaikuttanut paljon Arin ja Marikan jokapäiväiseen elämään. ”Tanssi tyhjentää lompakon ja kaiken vapaa-ajan”, tiivistää Ari. ”Tanssi on toisaalta vastapainoa työhön ja tanssi urheilulajina parantaa ryhtiä ja fyysistä sekä henkistä terveyttä. Oma sali on meille erittäin tärkeä, sillä se mahdollistaa aktiivisen harjoittelun useita kertoja viikossa. Koulujen salien kanssa on usein ongelmia.” Omia saleja onkin kunnostettu säännöllisesti, viimeeksi vuonna 2016 remontoitiin ykkössalia ja vuonna 2019 oli kakkossalin kunnostustalkoot.
Vuodesta 2019 Ari on kuulunut seuran kunniajäseniin. Vuodet vierivät ja pariskunnan tanssi on jatkunut. ”Meillä on ollut paljon hyviä hetkiä. Välillä ollaan menty suurin harppauksin eteenpäin ja välillä tuntuu, että ollaan tahkottu pitkään paikallaan. Suuria pettymyksiäkin on tullut matkan varrella ja kotimatkalla on saatu miettiä, onko jatkamisessa mitään järkeä, mutta vielä on toistaiseksi jatkettu ja harjoitus on kuitenkin kantanut hedelmää.”