Rolling 40 v – Keijo Nylund

Keijo Nylund – mukana seuran perustamisessa

Keijo Nylund – Erja Kivimäki

”Onnea 40-vuotias Rolling!” onnittelee Keijo Rollingia facebookissa. Myös Keijo kuuluu Rollingin perustajajäseniin. Elämä on kuljettanut Keijon pois Vaasasta ja Suomesta, mutta hän muistelee mielellään Rollingin alkuvuosia. ”Rollingin historia alkoi noin vuosi ennen seuran perustamista. Osa tuolloin kilpailevista tanssipareista katsoi tarpeelliseksi, että Vaasaan tarvitaan toinenkin tanssiurheilu-seura”, selvittää Keijo seuran perustamisen taustoja.

Uuden seuran perustaminen ei toki käynyt käden käänteessä. ”Muutama henkilö alkoi selvittää, miten seura käytännössä perustetaan”, kertoo Keijo. Neuvoja kyseltiin entiseltä jo kilpatanssiuransa päättäneeltä pariskunnalta. Seuran perustaminen oli toki suuri asia ja asioiden valmistelu vei aikaa. Lopulta asiat etenivät niin pitkälle, että seuran perustaminen oli varmaa ja asiasta puhuttiin muutamalle muulle kilpatanssiparille sekä heidän vanhemmilleen.

Seuraavaksi oltiin yhteydessä Tanssiurheilun Keskusliittoon, mistä saatiin konkreettisia neuvoja seuran perustamiseen. ”Seuran perustava kokous pidettiin meillä kotona.” Keijon äiti Viena Nylund toimi kokouksen puheenjohtajana ja Pia Savolainen sihteerinä. Perustavassa kokouksessa valittiin Rauni Sysiaho seuran puheen-johtajaksi. ”Seuran ensimmäiset varat saatiin keräämällä kolehti paikalla olevien kesken.” Keijo muistelee, että he kaikki miettivät useita eri vaihtoehtoja uuden seuran nimeksi. Lasse Savolaisen ehdotus
”Rolling” sai muiden kannatuksen, sillä nimeä pidettiin erinomaisena. ”Samoin Lasse piirsi seuralle logon, mikä näyttää olevan vieläkin voimassa.”

Keijo Nylund – Erja Kivimäki – Rollingin ensimmäinen tanssishow Kauppaoppilaitoksella 1982
Keijo Nylund – Erja Kivimäki
Keijo Nylund – Erja Kivimäki – Rollingin ensimmäinen tanssishow Kauppaoppilaitoksella 1982

”Tunnelma perustavassa kokouksessa oli korkealla, koska kaikki osallistujat olivat yksimielisiä siitä, että nyt perustetaan uusi seura.” Johtokuntaa ja sen kokoonpanoa mietittäessä ei ollut paljon vaihtoehtoja. Monet paikallaolijat saivatkin jonkinlaisen tehtävän seurassa, koska perustavassa kokouksessa oli rajallinen määrä osallistujia. Keijo toimi myöhemmin itse seuran johtokunnan jäsenenä, kilpailijoiden edustajana.

Seuratoiminta käynnistettiin rivakasti ja innokkaat seuran perustajat ahkeroivat kovasti seuran puolesta. Keijo muistaa hyvin ensimmäiset kilpailut, mihin Rollingin parit osallistuivat. ”Osallistuimme ensimmäisiin kilpailuihin Rollingin nimissä Turussa syksyllä 1981, hotellissa nimeltään Hotelli Ikituuri. Kaikilla osallistujilla oli samanlaiset vapaa-ajan asusteet, joissa Rollingin logo oli hyvin esillä. Se oli mahtava hetki, kun juontaja kuulutti nimemme ja urheiluseuran nimen”, muistelee Keijo. Keijo jatkaa, että tuohon aikaan kaikki kisaparit tunsivat toisensa. Rollingin esiintuloa ihmeteltiin, se aiheutti kisapaikalla kuhinaa ja kysymyksiä, että ”mitä on tapahtunut, onko Vaasassa kaksi tanssiseuraa?” ”Täytyy sanoa, että silloin erotuimme joukosta”, jatkaa Keijo.

Keijon oma tanssiura alkoi jo 10 vuotta ennen Rollingin perustamista. Hänellä on ollut kaikkiaan kolme eri paria. Rollingissa hän ehti olla vain vuoden, jonka jälkeen tanssiharrastus päättyi. Keijon pari muutti Helsinkiin ja tanssin aloittaminen uuden parin kanssa ei tuntunut Keijosta mielekkäältä. Keijo ja Erja Kivimäki kilpailivat vakioissa C-luokassa ja lattareissa B-luokassa. Oman tanssiharrastuksensa rinnalla myös Keijo ja Erja opettivat tanssia nuoremmille kilpatanssijoille. Keijon lopettaessa tanssiharrastuksensa seura oli vielä lapsenkengissä, mutta kehitysvauhti oli valtava.

Keijo Nylund – Erja Kivimäki

Keijon paras kisasaavutus on junioreiden Suomen mestaruus vuonna 1977. Kisat järjestettiin Vaasan kaupungintalolla. ”Vuonna 1977 oli vain kaksi sarjaa, lapset ja juniorit, joissa kisattiin Suomen mestaruudesta. Ikä- ja sarjaluokittelu tuli vasta muutamia vuosia myöhemmin. Tuohon aikaan Suomessa ei ollut vielä montaakaan lapsitanssijaa. Vasta tuon jälkeen alkoi pareja ilmestyä Ouluun ja Kokkolaan ja pikku hiljaa muuallekin ympäri Suomea”, täydentää Keijo.

Keijo muistelee omaa tanssiuraansa positiivisena kokemuksena. ”Koko lapsuuden ja nuorisoiän tanssin merkitys oli todella antoisa. Melkein kaikki silloin kilpailevat pojat tulivat kerrostalon samasta rappu-käytävästä, joten olimme yhdessä myös tanssin ulkopuolella. Kilpa-tanssin myötä pääsimme matkustamaan, kilpailemaan ja esiintymään ympäri Suomea.” Keijo tuumaa, että tanssin ansiosta he viettivät kohtuullisen terveellisen nuoruuden yhdessä. Toki tanssi vaikutti koko perheen arkeen ja ajankäyttöön ja myös Keijon perhe tuki harrastusta. ”Tanssi rajoitti muun perheen menemisiä ja tulemisia, koska koko ajan piti olla menossa johonkin kilpailuun, esiintymiseen tai harjoituksiin. Tämä helpottui vasta, kun itse sain ajokortin”, selittää Keijo. Harrastus söi myös paljon rahaa. Mutta kaikki tämä oli kuitenkin sen arvoista.

Keijo Nylund vasemmalla

Keijo on saanut tunnustusta tanssiurheilun parissa tehdystä työstään, sillä Rolling palkitsi kevätnäytöksessään 14.5.1982 Lasse Savolaisen, Keijo Nylundin ja Leena Savolaisen Tanssiurheiluliiton kultaisella mitalilla 10 vuoden aktiivisesta harrastamisesta.

Myös Keijolla on mukavia muistoja Rolling-ajaltaan. Keijo suoritti asepalvelustaan Vaasassa vuonna 1981, seuran perustamisen aikoihin. ”Armeijassa ollessani olimme esiintymässä sekä ali- että yliupseereiden joulujuhlissa ilmaiseksi – tästä meille myönnettiin lomaa. Vääpeli pyysi minua olemaan edes yhden päivän joulunpyhistä kasarmilla, koska muut olivat alkaneet jo puhua”, kertoo Keijo hymyillen.

”Lopuksi haluan toivottaa kaikille Rollingin pareille onnea ja menestystä! Suuri kiitos kaikille teille, jotka olette vuosien aikana käyttäneet aikaanne perustamamme Tanssiurheiluseura Rollingin ylläpitoon ja jatkuvaan kehittämiseen!” päättää Keijo.

fiSuomi