Rolling 40 v – Päivikki ”Vikki” Lepistö-Savolainen ja Lasse Savolainen

Päivikki ”Vikki” Lepistö-Savolainen ja Lasse Savolainen – mukana Rollingin perustamistalkoissa

Päivikki Lepistö ja Lasse Savolainen 1980-luvun alkupuolella

Tanssiurheiluseura Rolling ry:n historiaan perehtyessäsi törmäät pariskuntaan nimeltä Päivikki ”Vikki”Lepistö-Savolainen ja Lasse Savolainen. Seuran perusti 26 aktiivista tanssin ystävää, joihin Vikki ja Lasse myös lukeutuivat. Tuolloin he olivat alle 20-vuotiaita nuoria kilpa-tanssijoita, joista myöhemmin tuli myös aviopari. Sekä Vikki että Lasse olivat seuran aktiivijäseniä perustamisvuodesta aina vuoteen 1995. Seuratoimintaa ajatellen he olivat molemmat monessa mukana – he olivat kilpatanssipari, Vikki lisäksi discotanssija, he toimivat molemmat tanssiohjaajina sekä ajoittain myös seuran johtokunnan jäseninä.

Lasse on osa Suomen kilpatanssihistoriaa siinäkin mielessä, että hän on ollut siskonsa Leenan kanssa Suomen ensimmäisiä lapsi-tanssipareja. Lasse ja Leena aloittivat tanssin jo vuonna 1971 Vaasassa. Musiikki ja rytmit veivät Lassen välittömästi mennessään – ja sitä tietä hän jatkoi noin 25 vuotta. Lassen tanssiuran alussa ei lapset vielä kilpailleet. Lasse ja Leena esiintyivät tanssien eri tilaisuuksissa. Ensimmäinen tanssikeikka suuntautui Helsinkiin Hotelli Intercontinentaliin, missä tämä suurta ihmetystä herättävä ”tanssiva lapsipari” esiintyi kilpatanssin “Grand Old Man”:iksi nimetyn Veikko “Vekarias” Niemelän 60-vuotissyntymäpäiväjuhlissa vuonna 1973. Hymy-lehti julkaisi tästä tilaisuudesta Lassen ja Leenan kuvan lehteensä. ”Kuvassa luki, että tässä esiintyvät 5-6-vuotiaat, mutta todellisuudessa olin 12-vuotias ja sisareni muutaman vuoden nuorempi”, muistelee Lasse.

Rollingin ensimmäiset kilpatanssiparit vuonna 1981

Uuden seuran perustamista kypsyteltiin vuoden verran. Muutamat innokkaat nuoret kilpatanssijat miettivät, että miksipä ei Vaasaan mahtuisi toinenkin kilpatanssiseura, kun Vaasassa toimi useampi jumppaseurakin. Ajan kuluessa taustalla kasvoi parien ja heidän vanhempiensa halu saada muutosta aikaan ja tarve rakentaa monipuolisempaa kilpatanssitoimintaa Vaasaan. Kaikki tämä johti lopulta päivään, jolloin vanhimmat kilpatanssiparit ja heidän vanhempansa – yhteensä 26 henkilöä – kokoontuivat 9.5.1981 erään tanssijan kotiin Tanssiurheiluseura Rolling ry:n perustamiskokoukseen.

Seuran nimen ja logon on ideoinut ja viimeistellyt Lasse. ”Nimiehdotuksia miettivät kyllä kaikki. Minä ehdotin nimeä Rolling ja toinen ehdottamani nimi oli Polestar eli Pohjantähti. Näistä kahdesta valittiin yhdessä lopulta nimi Rolling”, kertoo Lasse. ”Seuran logon suunnittelu annettiin minulle, koska työskentelin mainostoimistossa. Logossa maapallon päällä oleva tanssipari kuvastaa sitä, että tanssi on maailmanlaajuinen laji. Logossa tanssipari on siis tekemässä jiven kuviota nimeltäään ”rolling of the arm”. Värit logoon valitsin Suomesta: meri, taivas, lumi ja Suomen lippu.” Lasse muistelee, että seuroilla oli tuohon aikaan paljon vakiotanssityyppisiä logoja ja siksi hän halusi uuden seuran logoon lattarikuvion. Rollingin järjestäessä vuonna 2006 lattareiden SM-kisat, Lasse suunnitteli kisaan flyerin. Samalla seuran logoa muokattiin eli maapallo poistettiin ja tanssipari aseteltiin Rolling-tekstin päälle.

Päivikki Lepistö ja Lasse Savolainen hotelli Waskiassa tanssimassa lambadaa Anna Hanskin tahtiin vuonna
1989
Rollingin kilpatanssipareja 1980-luvulla – oikealla alarivissä Päivikki Lepistö ja Lasse Savolainen
Päivikki Lepistö toimittaja Heikki Kahilan apurina vuonna 1990 Vaasan Työväenopistolla

Rollingin seuratoiminnan alku oli räväkkä ja toiminta käynnistettiin välittömästi lasten, nuorten ja aikuisten kilpatanssiryhmien perustamisella. Alkeisryhmiä seurasi pian jatkoryhmät. Seurassa oli alunperin viisi kilpatanssiparia, jotka myös ohjasivat muita tanssiryhmiä oman harrastuksensa ohessa. Myös osa parien vanhemmista avusti ohjaamisessa. Seuran jäsenmäärä kasvoi vauhdilla. Vuonna 1984 seuraan liittyi 11 kilpatanssiparia paikallisesta tanssiseurasta. ”Kaikki johtokunnan jäsenet olivat innostuneita ja tekivät ahkerasti töitä seuran eteen. Suurimman työn alussa tekivät puheenjohtaja Rauni Sysiaho, sihteeri Pia Savolainen ja rahastonhoitaja Liisa Kivelä. Lämmöllä muistan heitä vieläkin!” sanoo Vikki.

Uuden tanssiseuran perustamisen yhtenä tavoitteena oli tarjota laadukasta ja säännöllistä valmennusta kilpatanssijoille. ”Aluksi harjoiteltiin omiin nimiin, toinen toistaan katsellen, mutta heti perustamisvuoden syksyllä olimme yhteydessä Kokkolan Corteen yhteistyön aloittamiseksi.” Rollingin pareille järjestyikin lupa käydä Kokkolassa valmennuksessa. Parin vuoden kuluttua seura sai Vaasaan omat vierailevat valmentajat eli Salme ja Asko Raukovaaran Oulun Telemark Teamista. ”Asko ja Salme olivat taitavia, vaativia ja kannustavia valmentajia sekä ihania ihmisiä!” muistelee Vikki. Seuran tanssijoille tarjottiin myös mahdollisuus käydä Oulussa ulkomaalaisten valmentajien tunneilla. Myöhemmin seuran valmentajaksi tulivat Heikki ja Vieno Ketonen. ”Heikki ja Vieno ovat erittäin ansioituneita ja taitavia tanssijoita ja ennen kaikkea miellyttäviä valmentajia”, luonnehtii Vikki. 1980-luvun puolivälin jälkeen seuran pareja valmensi muutaman vuoden Carol MacRaild ja Mark Parkin Englannista. Pari suuntasi valmennusreissujaan Vaasaan noin 3 kuukauden välein. Myös Juha ”Leevi” Leskinen toimi myöhemmin Vikkin ja Lassen lattari-valmentajana.

Rollingin yhteishenki oli vahva heti seuran perustamisesta ja seuralaiset viettivät paljon aikaa yhdessä myös vapaa-ajalla. Rolling oli heti toimintansa alussa näkyvästi esillä Vaasassa. Ensimmäisinä vuosina seura keräsi rahaa muotinäytöksillä, tanssiesityksillä sekä tanssikursseilla, oman lehden julkaisulla sekä esimerkiksi pesemällä ikkunoita Hartmannilla Liisanlehdossa ja Huutoniemen sairaalassa. Ensimmäiset tanssilliset muotinäytökset järjestettiin Kauppa-oppilaitoksella 1983 ja tämän jälkeen muotinäytöksiä pidettiin myös Sokoksella, Citarissa ja Vaasanlaivoilla. Rolling järjesti myös tanssillisia hääpukuesityksiä, erilaisia myyjäisiä, karnevaaleja ja lastenjuhlia. Seuran oma joulupukkitoiminta oli myös tärkeä vuosittainen varainkeruumuoto. Vikki muistaa myös paikallisille sairaanhoito-oppilaille järjestetyt ikimuistoiset sambakarnevaalit. Rolling ei unohtanut ikäihmisiäkään, vaan tanssia haluttiin viedä myös vanhainkoteihin. Rollingin tanssijat tulivat tunnetuksi niin ikään kaupungin teatterissa, kun Vaasan oopperan ”Iloisessa leskessä” esiintyi Rollingin tanssijoita.

Päivikki Lepistö ja Lasse Savolainen vuonna 1991

Rollingin ensimmäiset tanssitilat olivat Finlaysonilla, Kotirannan Työväentalolla sekä Nuorisotalolla. Oman tanssistudion vuokraaminen Rinnakkaistieltä Suvilahdesta vuonna 1983 oli mahtava asia. Tilat siivottiin yhdessä ja seura varusti salin peilein. Tila oli kuitenkin liian kapea, mikä vaikeutti suurten ryhmien harjoittelua. Tiloista luovuttiin lopulta parin vuoden kuluttua. Harjoituksia pidettiin tämän jälkeen Nuorisotalolla, Yhteiskoululla ja myöhemmin myös Ristinummen ja Hagan kouluilla.

Kilpatanssin alkeisryhmien paisuessa nopeasti Rolling perusti loppuvuodesta 1981 discotanssiryhmän, jossa myös Vikki tanssi. Tanssiharrastuksessa mukana olevia tyttöjä oli yksinkertaisesti huomattavasti poikia enemmän ja tämä johti discotanssiryhmän käynnistämiseen. Discotanssi keräsi suuren suosion ja ryhmiä muodostettiin useampia. Vikin discotanssiryhmä kisasi kilpa-tanssijoiden tapaan ahkerasti ja menestyksekkäästi. Discohuuma näkyi usean vuoden ajan Rollingin toiminnassa.

Rollingin discotanssiryhmä 1980-luvulla

Lassen perheelle tanssi oli yhteinen rakas harrastus. Sekä isä ja äiti, Raimo ja Pia, sekä kaikki kolme sisarusta Lasse, Leena ja Mika, tanssivat kilpatanssia kukin useamman vuoden. Lassen äiti Pia toimi seuran ensimmäisenä sihteerinä. Lisäksi Pia ja Raimo olivat mukana Rollingin aikuisten kilpatanssiryhmässä. Vikin ja Lassen yhteinen tanssiura alkoi vuonna 1979. Ensimmäiset kilpailut pari kisasi Kemijärvellä vuoden 1982 alussa. He kilpailivat yhdessä noin viitisen vuotta nousten yleiseen C-luokkaan. Lassen perustaessa oman yrityksen aika alkoi olla kortilla. Pikkuhiljaa he keskittyivät pelkästään aikuisten kilpatanssiryhmän ohjaamiseen. ”Seuran eteen piti olla mukana kaikessa, se oli meille tavallaan kunniakysymys, että saatiin lähteä vetämään ryhmiä”, selventää Lasse.

Lasse toimi yhden kauden seuran puheenjohtajanakin Vikin toimiessa puolestaan noin nelisen vuotta johtokunnan jäsenenä. Pariskunta ohjasi kilpatanssilapsia ja nuoria noin neljä vuotta ja aikuisia puolestaan peräti 15 vuotta. ”Aikuisten ryhmässä tanssi keskimäärin 10-15 paria. Teimme yhdessä monia viikonloppu-tanssimatkoja laivalla Uumajaan, Örnsköldsvikiin ja Tukholmaan. Vaasassa kävimme tanssimassa ravintoloissa ja Waskian Sambakarnevaaleissa.”

Lassella ja Vikillä on useita mahtavia muistoja Rolling-vuosiltaan. He kuvaavat mielenpainuvimmaksi tapahtumaksi 1980-luvun loppua, kun heitä pyydettiin tekemään paikallisessa Vaasa TV:ssä esitettävä 10-osainen Tanssikoulu -ohjelmasarja. ”Tässä ohjelmassa me harjoittelimme ja opetimme eri tansseja ja siinä tanssivat myös meidän aikuisharrastajat”, kuvailee Vikki ohjelman sisältöä.

”Lambadahuuman saavuttua Suomeen vuonna 1989, opiskelimme itse ensin askeleet videoilta ja ehdotimme seuralle lambada -kurssin järjestämistä. Saimme sen sitten tehtäväksemme.” Tämä poiki myös esiintymisiä tavarataloihin, ravintoloihin ja yritysjuhliin.

Tanssija/Tanssinopettaja Jari Samulin vuonna 1983

”Kerran saimme Lassen kanssa kutsun mennä tanssimaan lambadaa hotelli Waskiaan, Anna Hanskin esiintyessä ja toimiessa solistina.” Vikille mieleen-painuva tapahtuma oli myös, kun hän vuonna 1983 soitti Aira Samulinin pojalle Jarille ja pyysi häntä Vaasaan pitämään Rollingille discotanssikurssia. Jari kävikin sitten kaksi kertaa Vaasassa Vöyrinkaupungin koululla. Vikillä on henkilökohtaisesti myös ollut ilo ja kunnia avustaa legendaarista uutistenlukijaa Heikki Kahilaa vuonna 1990, kun hän luennoi Vaasan työväenopistolla aiheesta ”Paritanssin historia ja nykypäivä”.

Sekä Vikki että Lasse muistavat seuran 10-vuotisjuhlat Ernstissä. ”Jokainen seuran ryhmä esiintyi juhlassa, joten koko repertuaari oli näytillä. Juhla oli aikamoista showta, se suunniteltiin hyvin, DJ:t ja spiikkeri olivat loistavia. Tarjosimme varmasti mukavia elämyksiä tanssiharrastajille”, miettii Lasse. Vikki ja Lasse ovat olleet kutsu-vieraina myös seuran 20-vuotisjuhlassa.

Tanssilla on aina ollut ja tulee aina olemaan paikka Vikin ja Lassen sydämessä. ”Tanssi on suurimpia juttuja, mitä elämässä on ollut, se on vienyt meidät täysin”, kuvailee Lasse. Tanssijalkaa on kolottanut ja kolmisen vuotta sitten pariskunta kävi vuoden Rollingin kilpatanssi-treeneissä. Kumpikin tuumaa, että he haluaisivat vielä tanssia, alkaa treenata ja ehkä jopa kilpailla. Tanssi on rakas molemmille. ”Mutta juuri nyt ei yksinkertaisesti ole aikaa”, toteavat Vikki ja Lasse.

Rolling palkitsi kevätnäytöksessään 14.5.1982 Lasse Savolaisen, Keijo Nylundin ja Leena Savolaisen Tanssiurheiluliiton kultaisella mitalilla 10 vuoden aktiivisesta harrastamisesta

sv_SESvenska