Rolling 40 v – Ritva ja Vesa Karhunen

Ritva ja Vesa Karhunen – tanssia kolmatta vuosikymmentä

Karhusen tanssiva pariskunta on kuluttanut tanssilattioita lähes kolmenkymmenen vuoden ajan. Ritva ja Vesa ovat Rollingin pisimpään kilpakentillä viihtyneet kilpatanssijat sekä kuuluvat Rollingin parhaiten menestyneisiin tanssijoihin. Samoin he ovat seuran pitkäaikaisia kilpatatanssiohjaajia, toimihenkilöitä sekä ahkeria talkoolaisia. Molemmat ovat kuuluneet seuran johtokuntaan, Ritva on toiminut seuran puheenjohtajana vuodet 2004-2010 sekä Vesa puolestaan seuran sihteerinä.

Ritva on aina pitänyt tanssimisesta, mutta Vesalla kipinä tanssiin alkoi halusta oppia ylipäätään tanssimaan. Etsittyään kuumeisesti tanssi-kursseja pariskunta päätyi lopulta Rollingin lavatanssikurssille syksyllä 1995. Pari vuotta harrastettuaan lavatanssiohjaaja Tomas Ede kannusti pariskuntaa siirtymään kilpatanssin puolelle, sillä hän tunnisti sen intohimon ja intensiivisyyden, mitä pari koki tanssia kohtaan. Tästä alkoi Vesan ja Ritvan kilpatanssiura. Toki pariskunta jatkoi lavatanssi-harrastustaan vuosia, mutta kahden erityylisen tanssin harrastaminen sotki liikaa ajatuksia.

Pariskunnan aloitellessa kilpatanssia oli seuran kilpatanssiryhmässä vain kaksi nuorta paria, sillä suurin osa pareista oli juuri jättänyt tanssiparketit. Kilpatanssipuolella ei ollut tuolloin ohjaajaa, joten Vesa ja Ritva harjoittelivat itseksensä. Alussa vielä harvakseltaan, välillä yksityistunteja ottaen Markulta ja Minnalta. Pikku hiljaa he alkoivat ohjata nuorempia kilpatanssijoita sekä ylipäätään alkeiskursseille tulleita pareja. Parin vuoden päästä pariskunta alkoi panostaa enemmän omaankin harjoitteluun. Tuolloin he alkoivat kaivata opettajaa ja saivatkin ensimmäiseksi ohjaajakseen seuran uuden bailatino-opettajan Eija Purasen. Ensimmäiset tanssikisat pari kisasi vuonna 1998. Ritva ja Vesa kilpailivat heti alusta aktiivisesti ja pärjäsivät kivasti nousten näin taitoluokissa. Vuosien varrella pari on ottanut ahkerasti ammattivalmennusta lukuisilta kotimaisilta sekä ulkomaisilta ammattivalmentajilta.

Ritva ja kilpatanssijat
Kilpatanssijat Ritvan komennuksessa

Tanssiharrastuksensa alussa Ritva ja Vesa olivat energisiä ja innoissaan kaikesta tanssiin liittyvästä osallistuen kaikkeen mahdolliseen Rollingin toimintaan. ”Meidän elämä on ollut tanssi”, tuumaa pariskunta yhteen ääneen. He kuvailevat itseään tunne-ihmisiksi ja siksi kaikki tunteisiin liittyvät asiat vaikuttavat heihin vahvasti. ”Tanssiharrastus on antanut tunteiden vuoriston, mitä ei olisi muualta saatu, tunteiden kirjo on vaihdellut ilotulituksesta ja valtavasta riemusta syvään tuskaan”, kuvailee Vesa. Tanssi on yksinkertaisesti molemmille intohimo. Ritva kertoo, miten hän rakastaa kisa-aamuja. ”On kiva laittautua, virittäytyä ja yhdessä kasvattaa hyvää kisafiilistä. Erityisesti ulkomailla fiilis on mahtava, koska siellä ei ole samanlaisia kilpailupaineita kuin kotiparketeilla.”

Rollingin kilpatanssijat yhdessä

Tanssi on vaativa harrastus ja sen allekirjoittavat molemmat. ”Tämä on vaatinut kaiken, vienyt valtavasti aikaa ja rahaa – mutta mitään emme kadu”, toteaa pariskunta yhdessä. Tanssi on ollut heidän ilonaiheensa, mutta toki heillä on ollut lukemattomia kisareissuja, joista on palattu toisilleen puhumatta, pettymystä kumpikin itsekseen niellen. Lähipiiri on myös valittanut, että pariskunta ei ole ikinä tavoitettavissa ja ystävät ovatkin kaikonneet. ”Rolling on ollut vuosia kuin toinen koti”, sanoo Vesa. ”Olemme viettäneet tuntitolkulla aikaa salilla. Muistan, kuinka aikanaan kiertelin salia ja tein pikkukorjauksia aivan kuin sali olisi oma koti”, kertoo Vesa.

Vuosi 2005 esiintyminen Rewell Centerissä Tanssin päivänä

”Seura on kehittynyt valtavasti näinä vuosikymmeninä.” Ritva ja Vesa ovat omalta osaltaan ammentaneet kaiken luovuutensa seura-toiminnan kehittämiseksi ja laajentamiseksi. ”Alkuvuosina olimme nuorempia ja virtaa riitti.” Seuran toiminta laajeni edelleen Ritvan puheenjohtajakaudella. Vuonna 2004 seura lisäsi ohjelmaansa Street dancen sekä seuraavana vuonna High heels salsan, vuonna 2007 lanseerattiin puolestaan Buggin perus- ja jatkokurssit sekä Tanssii taaperon kanssa-kurssit perheen pienimmille (myöhemmin nimeltään Bailatino Mama & Vaavi). Vesalta ja Ritvalta on lähtenyt monia ideoita, jotka on sitten vuosien varrella jalostuneet yhteistyössä muiden seuralaisten kanssa. Esimerkiksi kilpatanssilasten vanhemmille järjestetty tanssikurssi oli aikanaan Ritvan ja Vesan idea, missä tarkoituksena oli tutustuttaa  vanhemmat lastensa harrastukseen. Ylipäätään tanssin tunnettavuuden lisääminen on ollut lähellä pariskunnan sydäntä.

Tanssii Tähtien Kanssa TV-sarjan innoittamana ja sen innoittamille järjestettiin keväällä 2006 Vesan ja Ritvan ohjaama 20 kerran mittainen intensiivikurssi. Idean suuren suosion saavuttaneeseen Rollingin ”Äijät” ryhmään pariskunta sai Blackpoolissa,  kun he näkivät Jukka Haapalaisen esiintyvän duona kollegansa kanssa. Miehistä koostuva tanssiryhmä ”Äijät” lanseerattiin Rollingissa vuonna 2010 ja se saavuttikin Vaasassa suuren suosion, tuoden seuralle lukuisia esiintymisiä.

Vuosi 2006 on Rollingille historiallinen. Seura isännöi 8.4.2006 Variskalla latinalaistanssien SM-kisoja, mikä on toistaiseksi seuran suurin talkooponnistus. Kisoihin osallistui 190 paria ympäri Suomea ja katsojamäärissä tehtiin ennätys. Kisat kruunasi kotiyleisön suureksi riemuksi Vesan ja Ritvan SM-kulta Seniori 2 -sarjassa. Lisäksi seuran junioripari Jani Neulaniemi ja Jenni Torvinen tanssivat finaaliin ja sijalle 5.


Vuosi 2006 Rollingin Latin-SM lehti

Vuosi 2006 Puheenjohtaja Ritvan tervehdys  Rollingin lehdessä – latin-SM
Vesa ja Ritva Seniori 2-sarjan uudet Suomen mestarit!
Juniorisarja, Jani ja Jenni 5. sija

Rollingin tanssisaliremontit ovat Vesalle tuttuja. Vuonna 2005 salin lattia hiottiin ja lakattiin. Kesällä 2006 lisääntynyt harrastajamäärä johti lopulta vuokrasopimuksen laajentamiseen myös naapurihuoneistoon. Seuralle saatiin parempi kilpatanssisali purkamalla entisen ja uuden pikkusalin välinen seinä. Samalla luovuttiin lukuisista kouluilla pidetyistä harjoitusvuoroista. Uudessa salissa järjestettiin lava-tanssijoiden järjestämät onnistuneet 25-vuotisiltamat yhdistettynä uuden salin vihkimistilaisuuteen.

Seura uudisti myös kauden päättäjäiskonseptiaan järjestämällä toukokuussa 2007 koko seuran yhteisen kevätesityksen Vaasan kaupungintalolla. Kaikki ryhmät olivat mukana omilla numeroillaan ja koko esitys taltioitiin myös videolle, josta seuran jäsenet saivat tilata kopioita itselleen. Myöhemmin vastaavia yhteisiä esityksiä järjestettiin Variskalla.

Rolling Sinettiseuraksi vuonna 2008

Vuosi 2007 Rollingin kilpatanssipojat
Kotikaupungin tähdet -kunniakirja Rollingille vuonna 2008

Loppuvuodesta 2007 seura päätti käynnistää Ritvan ja Vesan aloitteesta Sinettiseura-hankkeen, minkä tavoitteena oli tehdä Rollingista Nuori Suomi -sinettiseura toukokuussa 2008 järjestettäviin omiin kilpatanssikisoihin mennessä. Työ sinettikriteerien täyttämiseksi aloitettiin välittömästi ja Nuori Suomi -sinetti saatiinkin suunnitellusti. Kehitystyön seurauksena Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu valitsi Rollingin vuoden kehittyväksi seuraksi 2008. ”Seura on vuosien aikana osoittanut halukkuutta ja intoa toimintansa kehittämiseen. Seura panostaa koulutukseen todella vahvasti ja kaikki seuran ohjaajat käyvät säännöllisesti koulutuksessa. Tanssiurheiluseura Rolling on Sinetti-seura ja sen myötä tuottanut erinomaista materiaalia seuran toimijoiden ja jäsenten käyttöön.”

Vesa ja Ritva ovat kouluttautuneita seuravalmentajia ja ovat ohjanneet kilpatanssia kaikille ikäluokille. Parhaimmillaan seurassa on ollut vajaat 30 kilpatanssiparia valmennettavana vuonna 2005. ”Meidän johtavana periaatteena on ollut, että aina kauden alkaessa pitää olla jotain uutta. Tavoitteenamme on myös saada kilpaparit mahdollisimman nopeasti kisakentille, että tanssijat ymmärtävät heti alussa, mistä lajissa on kysymys.” Ohjaajina pariskunta täydentää toisiaan ja he haluavatkin ohjata tästä syystä aina yhdessä.

Rollingin Äijät Taiteiden yössä vuonna 2010
Mega vuonna 2007

Seuratoiminta on muuttunut paljonkin vuosien myötä. Ritva miettii, että aikaisemmin seuran toimintaa mainostettiin aktiivisemmin, kun tanssijoitakin oli enemmän. Pari on aina osallistunut itsekin lukuisiin esiintymisiin. Vuonna 2007 seuran jäseniä oli mukana jopa valta-kunnallisissa TV-ohjelmissa, mm. suositussa Lasten Selviytymis-kilpailussa, mikä oli hyvää mainosta niin seuralle kuin itse lajillekin. Seuran tanssijat esiintyivät edelleen Vaasan joulun avajaisissa seitsemänä kääpiönä Lumikin ja itsensä Joulupukin seurassa. Vuonna 2008 seuran tanssijoita esiintyi paikallisen Klamydia-yhtyeen jäsenen kanssa Kotikaupungin Tähdet-ohjelmassa.


Vesan ja Janin kesäleiri 2016

Vuonna 2009 Rolling järjesti ensimmäiset GP-kisansa Vaasassa, mitkä onnistuivat loistavasti talkootyöllä. Samana vuonna Rolling osallistui Lumilyhdyssä SLU:n jäsenjärjestöjen urheiluseuroille järjestettyyn videokilpailuun omalla 1.5 minuutin videollaan, joka valittiin esitettäväksi myös televisiossa. Tanssin näkyvyyttä edisti edelleen seuran aktiivinen osallistuminen vuonna 2009 Suomen Tanssiurheilu-liiton Koulu Tanssii-hankkeen kehittämiseen ja kirjallisen materiaalin ruotsinnoksen tuottamiseen. Hankkeen puitteissa opettajille tarjottava koulutus toteutettiin Vaasan alueen osalta yhteistyössä PLU ry:n kanssa Rollingin tiloissa alkukeväästä 2010. Tanssinopetusta vietiin Vaasan alakouluille tarjoamalla ilmaista koulutuntien aikana tapahtuvaa tanssinohjausta. Myös päiväkoteja lähestyttiin tanssin merkeissä. Vuonna 2010 Rolling oli mukana omalla ständillään Vaasassa järjestetyillä Rakennus- ja hyvinvointi -messuilla, joissa tanssijat myös valloittivat esiintymislavan 11 kertaa kahden päivän aikana. Messuja varten tuotettiin seuran toimintaa esittelevä video. Loppuvuodesta Rolling valittiin yhdeksi kolmesta ehdokkaasta valtakunnallisen Pohjola-palkinnon saajaksi, mistä uutisoitiin paikallisessa lehdistössä ja radiossa.

Vesa ja Ritva ovat saavuttaneet kahdeksan SM-mitalia, joista kaksi on lattareiden SM-kultaa. Näiden vuosien aikana pariskunta on kokenut ja nähnyt paljon tanssimaailmaa ja heillä on lukematon määrä mukavia muistoja tanssin tiimoilta. Pari on matkustanut ympäri Eurooppaa osallistuakseen tanssikisoihin mm. Italiassa, Belgiassa, Englannissa, Irlannissa, Tanskassa, Espanjassa, Virossa, Latviassa ja Saksassa jopa kymmenenä perättäisenä kesänä. ”Onhan sitä oltu erilaisissa tilanteissa. Vieläkin hymyilyttää yksi kisamatkamme Kööpenhaminaan. Siirryimme lentokentältä juna-asemalle, nousimme junaan ja istahdimme paikoillemme. Ihmettelimme kyllä, miksi passit tarkistettiin junassa – ja miksi juna ylitti sillan, kun matkalla ei pitäisi olla siltoja. No me päädyimme lopulta Ruotsiin, koska olimme valinneet väärän junan. Silloin oli hauskaa”, nauravat molemmat näin vuosien jälkeen. ”Joskus kisavaatteetkin jäivät kotia”, kertoo Vesa. ”Kerran saapuessamme Jyväskylään tajusin hotellihuoneessa, että frakki jäi Vaasaan. Mietin kaikki skenaariot, miten ehtisin saada frakin kisapaikalle ajoissa. Mutta lopulta kisat jäivät kisaamatta.” Tästä lähtien Ritva onkin aina varmistanut, että Vesalla on kisakamat mukana.

Ritva nimitettiin Rollingin kunniajäseneksi vuonna 2008 ja Vesa puolestaan vuonna 2010. Heille on samoin myönnetty Tanssiurheilu-liiton pronssinen merkki ansiokkaasta seuratyöstä. Rolling on antanut tälle pariskunnalle paljon. ”Rolling on antanut meille mahdollisuuden toteuttaa itseämme ja olla luovia. Kerkesimme tehdä monta asiaa, kun vielä olimme nuorempia ja innokkaita. Varsinkin alkuvuosina Rolling on ollut mukava paikka, jossa on häärännyt dynaaminen porukka. Ideoita on riittänyt ja kaikenmoista on saatu aikaan yhdessä. Olemme myös seuranneet ilolla Jani Neulaniemen kehitystä alkeiskurssilaisestamme Suomen kilpatanssin huipulle ja maajoukkueeseen – Janin kanssa on kuljettu yhdessä pitkä matka.”

fiSuomi