2021 ROLLING 40 VUOTTA

Esipuhe


Vuosi 2021 on tärkeä merkkipaalu Tanssiurheiluseura Rolling ry:lle. Koronavuoden aiheuttamien haasteiden keskellä seura juhlii tänä vuonna ansiokasta 40-vuotistaivaltaan.

Neljäkymmentä vuotta sitten joukko aktiivisia nuoria kilpatanssijoita ja heidän vanhempiaan päättivät perustaa uuden tanssiurheiluseuran Vaasaan. Tämä toteutui 9.5.1981, kun Tanssiurheiluseura Rolling ry rekisteröitiin.

Seura on kehittynyt paljon menneiden 40 vuoden aikana. Seura on kasvattanut ja laajentanut toimintaansa ja on tänä päivänä merkittävä tanssiharrastuksen tarjoaja Vaasassa sekä Pohjanmaalla. Seuramme on tehnyt ansiokasta työtä tanssin ja tanssikulttuurin levittämiseksi Pohjanmaalla sekä koko Suomessa. Rollingin
sydämen on muodostanut kilpatanssi, mutta vuosien varrella tanssitarjonta on laajentunut kattamaan paljon erityylisiä tansseja, kuten lavatanssit, bailatino, latinobic, breakdance, hip hop, freestyle, zumba, west coast swing, soololattarit – unohtamatta perheen pienimmille suunnattuja tanssikursseja kuten muksutanssia. Seuran kantavana periaatteena on, että tanssi kuuluu kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta. Seurannuorimmat jäsenet ovatkin taaperoikäisiä ja vanhimmat puolestaan jo senioreita.

Neljänkymmenen vuoden aikana seurassa on vaikuttanut joukko innokkaita ja seuralle uskollisia henkilöitä, joiden henkilökohtainen panos seuratoimintaan on ollut merkittävä. Saamme kiittää juuri näitä toiminnassa mukana olleita, jotka ovat vuosia tehneet vapaaehtoisesti töitä seuran toiminnan ylläpitämiseksi sekä jatkuvaksi kehittämiseksi.

Osa aktiivisista vaikuttajista on ollut mukana vuosikymmeniä. Juhlavuoden kunniaksi muistelemme menneitä ja haastattelemme näitä Rollingin ansioituneita vaikuttajia
vuosien varrella. Nämä henkilöt ovat toimineet seurassamme eri rooleissa, kuten seuran toimihenkilöinä, kurssien ohjaajina/valmentajina, tanssiharrastajina, kilpailijoina sekä toisaalta myös harrastajien vanhempina. Haluamme jakaa kanssanne näitä mukavia muistoja Rollingin 40-vuotistaipaleelta kuvien kera.

Tarinat ovat Sari Neulaniemen kirjoittamia.

Eija Kantola – lattaribicin uranuurtaja RollingissaEija Kantolan mukaantulo Rollingiin juurtaa oman tyttären kilpatanssiharrastukseen. Tytär aloitti kilpatanssin vuonna 2001 ja musiikin ystävänä sekä ahkerana vapaa-ajan tanssijana tunnettu Eija seurasi tyttärensä vanavedessä harjoituksissa. Tanssi on aina ollut lähellä Eijan sydäntä ja tanssista innostuneena Eija aloitti itsekin tanssimisen Rollingin bailatino -ryhmässä….
Lue koko artikkeli: https://www.rolling.fi/rolling-40-vuotta-eija-kantola/

Tuija Peltoharju– tanssia 7-vuotiaasta


Kukapa rollingilainen ei tuntisi 8-henkistä Peltoharjun perhettä, josta jokainen perheenjäsen on ollut Rollingin toiminnassa mukana jossain vaiheessa elämäänsä. ”Kai se tanssi on jo geeneissä periytynyt”, naurahtaa Tuija, kun häneltä kysyy, miten hän päätyi tanssiharrastukseen.
Tuijan vanhemmat eli Pirkko ja Reino Peltoharju ovat ansioituneet seuran kunniajäsenet ja heitä voidaan kutsua ylpeydellä seuran ”vakiokalustoksi”. Tämä pariskunta on ollut Rollingin toiminnassa mukana seuran alkuvuosista lähtien aina tähän päivään saakka. Kuusilapsisen perheen toisiksi nuorimmainen Tuija on sisarusparvesta se, joka on ollut mukana tanssitoiminnassa vanhempiensa ohella pisimpään….
Lue koko artikkeli: https://www.rolling.fi/rolling-40-vuotta-tuija-peltoharju/

Anelma Lehto – seuran rahastonhoitaja ja puheenjohtaja 1980-90 -luvun alussa

Anelma Lehto rakkaan maalausharrastuksensa parissa vuonna 1986

Anelman tytär Tuire aloitti kilpatanssin parinsa Jani Nurmisen kanssa vuonna 1983. Seuraavat kymmenen vuotta Anelma toimikin aktiivisena Rollingin puuhanaisena. Laskentatoimen ammattilaisena hän toimi ensin rahastonhoitajana ja sen jälkeen vielä seuran puheenjohtajana noin seitsemän vuotta. Anelma on nähnyt Jukka Haapalaisen ja Helena Ahdin nuorina tanssijoina kilpalattialla. ”Kopioin ideoita Helenan tanssimekoista omalle tyttärelleni”, kertoo Anelma. Mikko Ahti tanssi puolestaan Tuiren kanssa samassa sarjassa. ”Lola Odusoga osallistui kerran Vaasan kisoihin”, muistelee Anelma.

”Tuohon aikaan seura oli aktiivinen ja yritteliäs – seura, missä oli hyvä yhteishenki ja missä kannustettiin heikoimpiakin.” Seura keskittyi kilpatanssiin, mutta seuran ohjelmassa oli toki muitakin tanssilajeja. Seurassa oli eniten lapsitanssijoita sekä jonkin verran nuorisoa, mutta seniorit puuttuivat. ”Kilpatanssi oli seuran ydin, discotanssissa kilpailtiin myös, mutta muut tanssit olivat harrastajapohjaisia. Tosin erilaisia tanssinäytöksiä ja esiintymisiä myytiin aktiivisesti.”
Lue koko artikkeli: https://www.rolling.fi/rolling-40-vuotta-anelma-lehto/

Päivikki ”Vikki” Lepistö-Savolainen ja Lasse Savolainen – mukana Rollingin perustamistalkoissa

Päivikki Lepistö ja Lasse Savolainen 1980-luvun alkupuolella

Tanssiurheiluseura Rolling ry:n historiaan perehtyessäsi törmäät pariskuntaan nimeltä Päivikki ”Vikki”Lepistö-Savolainen ja Lasse Savolainen. Seuran perusti 26 aktiivista tanssin ystävää, joihin Vikki ja Lasse myöslukeutuivat. Tuolloin he olivat alle 20-vuotiaita nuoria kilpatanssijoita, joista myöhemmin tuli myös aviopari. Sekä Vikki että Lasse olivat seuran aktiivijäseniä perustamisvuodesta aina vuoteen 1995. Seuratoimintaa ajatellen he olivat molemmat monessa mukana – he olivat kilpatanssipari, Vikki lisäksi discotanssija, he
toimivat molemmat tanssiohjaajina sekä ajoittain myös seuran johtokunnan jäseninä.

Lasse on osa Suomen kilpatanssihistoriaa siinäkin mielessä, että hän on ollut siskonsa Leenan kanssa Suomen ensimmäisiä lapsitanssipareja. Lasse ja Leena aloittivat tanssin jo vuonna 1971 Vaasassa. Musiikki ja rytmit veivät Lassen välittömästi mennessään – ja sitä tietä hän jatkoi noin 25 vuotta. Lassen tanssiuran alussa ei lapset vielä kilpailleet. Lasse ja Leena esiintyivät tanssien eri tilaisuuksissa. Ensimmäinen tanssikeikka suuntautui Helsinkiin Hotelli Intercontinentaliin, missä tämä suurta ihmetystä herättävä ”tanssiva lapsipari” esiintyi kilpatanssin “Grand Old Man”:iksi nimetyn Veikko “Vekarias” Niemelän 60-vuotissyntymäpäiväjuhlissa vuonna 1973. Hymy-lehti julkaisi tästä tilaisuudesta Lassen ja Leenan kuvan lehteensä. ”Kuvassa luki, että tässä esiintyvät 5-6-vuotiaat, mutta todellisuudessa olin 12-vuotias ja sisareni muutaman vuoden nuorempi”, muistelee Lasse.

Lue koko artikkeli: https://www.rolling.fi/rolling-40-vuotta-paivikki-vikki-lepisto-savolainen-ja-lasse-savolainen/

Keijo Nylund – mukana seuran perustamisessa

Keijo Nylund – Erja Kivimäki

”Onnea 40-vuotias Rolling!” onnittelee Keijo Rollingia facebookissa. Myös Keijo kuuluu Rollingin perustajajäseniin. Elämä on kuljettanut Keijon pois Vaasasta ja Suomesta, mutta hän muistelee mielellään Rollingin alkuvuosia. ”Rollingin historia alkoi noin vuosi ennen seuran perustamista. Osa tuolloin kilpailevista tanssipareista katsoi tarpeelliseksi, että Vaasaan tarvitaan toinenkin tanssiurheiluseura”,selvittää Keijo seuran perustamisen taustoja.

Uuden seuran perustaminen ei toki käynyt käden käänteessä. ”Muutama henkilö alkoi selvittää, miten seura käytännössä perustetaan”, kertoo Keijo. Neuvoja kyseltiin entiseltä jo kilpatanssiuransa päättäneeltä pariskunnalta. Seuran perustaminen oli toki suuri asia ja asioiden valmistelu vei aikaa. Lopulta asiat etenivät niin pitkälle, että seuran perustaminen oli varmaa ja asiasta puhuttiin muutamalle muulle kilpatanssiparille sekä heidän vanhemmilleen.

Lue koko artikkeli: https://www.rolling.fi/rolling-40-vuotta-keijo-nylund/